Banková únia vznikla dnes, zdôraznil Robert Fico

19.10.2012 Celý región

Brusel 19. októbra (TASR) - Dohodu, ktorá sa zrodila počas nočných rokovaní lídrov EÚ o ustanovení spoločného bankového dohľadu v eurozóne v priebehu roka 2013, nemožno podľa predsedu vlády Roberta Fica označiť ako akúsi dohodu o budúcej dohode.

"Nie je to dohoda o dohode. Je to zreteľný signál, že sme naštartovali bankovú úniu. Banková únia vznikla po dnešnom rokovaní. Dá sa to tak povedať," reagoval Fico na otázku TASR, či kompromisné znenie, na ktorom sa dnes v noci zhodli lídri EÚ, nie je príliš vágne. Nešpecifikuje totiž presný dátum začiatku fungovania spoločného bankového dozoru.

Fico spresnil, že najdôležitejšie je, že legislatíva upravujúca fungovanie dozoru Európskej centrálnej banky (ECB) nad asi 6000 bankami v eurozóne musí byť dokončená do 1. januára 2013. Podľa neho nikto už nemôže spochybniť, že projekt bankovej únie je želaný a reálny.

Spoločný bankový dohľad nebude platiť od 1. januára budúceho roka, ako si to želalo napríklad Francúzsko alebo niektoré juhoeurópske štáty s problémovým bankovým sektorom, ale to je podľa Fica v poriadku.

Premiér SR priznal, že kompromis, ktorý sa zrodil na summite EÚ, umožňuje hovoriť o víťazoch alebo porazených. Pretože niektoré štáty si želali rýchlejšie zavedenie dohľadu ako predpoklad pre rýchlejšie finančné injekcie cez trvalý euroval do problémových bánk, kým ďalšie členské krajiny, so stabilným bankovým sektorom ako napríklad aj Slovensko, volili skôr pomalší postup s dôrazom na kvalitnú prípravu tohto procesu.

Na otázku TASR, či v pozadí kompromisnej dohody necítiť tlak Nemecka, ktoré na budúci rok očakávajú parlamentné voľby, Fico odpovedal, že v tomto kontexte treba vnímať Nemecko aj Francúzsko ako hlavné motory európskej ekonomiky a integrácie.

"Členské štáty pri takýchto rozhodnutiach hľadia aj na svoju domácu vnútropolitickú situáciu. Ale ak pozerám na celkový text a na atmosféru zo zasadania lídrov, všetci chcú mať bankovú úniu. Len niekto ju chcel mať rýchlejšie a niekto o pár mesiacov neskôr," zhodnotil situáciu Fico.

Hlavným posolstvom októbrového summitu EÚ je odkaz, že sa prijala potrebná dohoda politických lídrov o hlbšej integrácii bánk. A dôležitým odkazom je aj to, že sa presadilo, aby táto dohoda bola kvalitne pripravená.

"My sme zreteľne povedali, že nám ide o kvalitu. Nie o dátumy. Ak to bude v roku 2013, Slovensko je absolútne spokojné," povedal Fico o projekte spoločného bankového dohľadu.
 

Vyberte región